maanantai 18. maaliskuuta 2013

Lasten ja nuorten kulttuuri Tuusulassa

Tuusulan Kulttuurilautakunnan puheenjohtajana olen tyytyväisenä huomannut, että Keski-Uusimaan Lukijan kynästä-palstalla on ollut kaksikin Tuusulan kulttuurielämää kommentoivaa kirjoitusta. Molempia kirjoittajia sekä Nina Kiurua että Sarianna Laitista huolestutti lasten ja nuorten kulttuurin vähäinen määrä Tuusulassa. Tuoreena kulttuurilautakunnan puheenjohtajana en ollut heidän kanssaan aivan samaa mieltä, mutta luonnollisesti asiaan piti paneutua ja ottaa selvää mikä on lasten ja nuorten kulttuurin tila kunnassamme. Tässä tarkastelussa en ole orjallisesti seurannut lautakuntarajoja vaan olen pyrkinyt poimimaan esiin vain parhaimpia makupaloja Tuusulalaisesta lasten ja nuorten kulttuurista.
Tuusulan Kulttuurilautakunnan strategisissa linjauksissa keskeisenä painopistealueena on pidetty lasten ja nuorten kulttuuritoiminta. Sen tavoitteena on vahvistaa taide- ja kulttuurikasvatusta ja paikallista identiteettiä sekä kehittää lasten ja nuorten hyvinvointipalveluita sekä ehkäistä syrjäytymistä. Näihin komealta kalskahtaviin tarkoitusperiin pyritään pääsemään kaikilla kulttuuripalveluiden kolmella sektorilla eli kirjastoissa, kulttuuripalveluissa sekä museoissa.
Tuusulassa kirjastopalveluja tarjoavat Hyrylän keskustassa sijaitseva pääkirjasto ja kolme lähikirjastoa, Jokelan kirjasto, Kellokosken kirjasto, Riihikallion kirjasto sekä kirjastoauto Lukijan Onni. Kirjastot tarjoavat tietysti normaalitarjonnan eli kirjojen, elokuvien ja musiikkitallenteiden lisäksi myös lapsille suunnattuja nukketeatteri esityksiä, satutunteja ja elokuvaesityksiä. Sen lisäksi kirjastothan ovat kuntalaisten, niin nuorten kuin vanhempienkin ”olohuoneita ” eli yhteisöllisiä kohtaamispaikkoja.
Yleisen kulttuuritoiminnan yksikkö tuottaa sekä järjestää itse erilaisia kulttuuritapahtumia ja palveluita. Se on myös yhteistyökumppanina monissa paikallisissa tapahtumissa. Tällaisia tapahtumia ovat esimerkiksi Montturock, Tuusulan Taiteiden yö tai vaikka Meidän Festivaali. Montturockin lisäksi rockia on tarjolla ainakin Jokelassa Lampirockissa tai vaikka Riihikalliossa Riha On Rockissa puhumattakaan Nuorisotoimen järjestämistä bändikilpailuista ja bändi-illoista nuorisotiloissa. Tässä yhteydessä ei voi olla hehkuttamatta Riihikallion vasta valmistuneen nuorisotilan monikäyttöisiä ja upeita bänditiloja.
Upeata kulttuuripalvelua on myös kaikille kunnan yhdeksäsluokkalaisille jaettava K9-kortti. Kortin tarkoituksena on kannustaa ja tukea nuoren omaehtoista kulttuuri- ja liikuntaharrastusta. Kortilla pääsee ilmaiseksi kaikkiin kunnan museoihin, Taiteiden yöhön, Keski-Uudenmaan teatteri KUT:in kahteen esitykseen sekä moniin muihin kohteisiin. Tällä viikolla kaikki K9-kortin haltiat eli kaikki kunnan 9.-luokkalaiset pääsevät kouluilla Tamperelaisen Ahaa teatterin nuorten elämästä kertovaan Pussaus K-oppi-esitykseen.
Lasten kulttuurin alalta Tuusulalainen huipputuote on Skidiviikot, jotka keväisin ja syksyisin tarjoavat teatteria, tanssia, konsertteja, elokuvia, kuvataidetta ja pajoja eri puolilla kuntaa. Skidiviikkojen suosio on ollut vuodesta toiseen vankkumaton eli lähes kaikki esitykset ovat aina loppuunmyytyjä.
Tuusulan taidemuseoissa eli Halosenniemessä, Taidekeskus Kasarmilla ja Taiteilijakoti Erkkolassa sekä kotiseutumuseo Klaavolassa järjestetään opetustoimintaa lapsille ja nuorille eli mielenkiintoisia työpajoja löytyy niin päiväkoti-, koulu- kuin lukioikäisillekin.Tuusulan museon työpajat syventävät ja elävöittävät museoiden toimintaa ja niiden näyttelyitä. Työpajat ovat toiminnallisia ja omakohtaiseen tutkimiseen kannustavia kokonaisuuksia. Kuva- ja sanataiteen ohella pajoissa hyödynnetään draaman keinoja. Sisällöltään pajat ovat soveltuvia koulujen moneen oppiaineeseen.
Näiden edellä mainittujen lisäksi Kulttuurilautakunta jakaa toimintatukea ja avustuksia lasten ja nuorten teattereille sekä omaehtoisiin kulttuuritapahtumiin ympäri kuntaa. Oma lukunsa olisi myös koulujen ja niiden vanhempainyhdistysten järjestämät kulttuuritapahtumat ja kerhot.
Jos lapsi tai nuori haluaa harrastaa tai saada taiteen opetusta Tuusulassa on oppilaitoksia ja mahdollisuuksia monia. Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoulu tarjoaa 4-20 -vuotiaille lapsille ja nuorille mahdollisuuden opiskella kuvataiteita pitkäjänteisesti. Koulussa tarjotaan laajan oppimäärän mukaista kuvataiteen perusopetusta, joka tarjoaa välineitä monipuoliseen kuvalliseen itseilmaisuun, luo pohjan elinikäiselle taiteen harrastamiselle ja siitä nauttimiselle sekä valmiudet hakeutua taidealojen jatko-opintoihin.
Musiikin perusopetusta tarjoaa lapsille ja nuorille Keskisen Uudenmaan musiikkiopisto jonka opetusohjelmassa on perinteinen klassinen musiikki sekä pop/jazz -musiikki. Erityinen painoarvo musiikkiopistossa on erimuotoisen yhteismusisoinnin opetus ja harjoittaminen. Oppilaitoksessa toimii useita eri orkestereita aloittelijoiden kokoonpanoista täyteen sinfoniaorkesteriin. Lisäksi on toiminnassa useita pienyhtyeitä ja lasten- sekä nuortenkuoro. Pop/jazz -musiikin puolella on useita bändejä.
Tuusulan kansalaisopiston yhteydessä toimiva Lasten ja nuorten sanataidekoulu järjestää taiteen perusopetuksen mukaista sanataideopetusta. Sanataiteen yleisenä tavoitteena on tukea oppilaan minän kasvua ja kehittymistä sekä hänen kykyään jäsentää ympäröivää todellisuutta.
Näiden lisäksi Tuusulan kolmessa taajamassa toimii Taito uusimaa ry:n ylläpitämä käsityökoulu Helmi. Sen perusryhmät ovat tarkoitetut kaikille 7-16-vuotiaille käsityöstä innostuneille tytöille ja pojille. Käsityön taiteen perusopinnoissa tutustutaan laajasti käsityön tekniikoihin ja materiaaleihin.
Pekka Halosen akatemia on Keuda Tuusulan kulttuurialan koulutusyksikkö. Kuvallisen ilmaisun koulutukseen erikoistuneessa yksikössä annetaan ammatillista toisen asteen kuvallisen ilmaisun perustutkintokoulutusta ja kansanopistokoulutusta.
Huomioon ottaen melko niukat taloudelliset voimavarat ja tiukan henkilöstöresurssin on Tuusula mielestäni järjestänyt melko edustavan kattauksen lapsille ja nuorille suunnattua kulttuuritarjontaa. Luonnollisesti aina löytyy parantamisen varaa. Uskon että erityisesti tulevalla lautakuntakaudella tullaan panostamaan nuorten kulttuuriin ja erityisesti siihen, miten kulttuurilla voitaisiin ehkäistä mahdollista nuorten syrjäytymistä. Myös yhteistyön kehittäminen muiden sivistystoimen lautakuntien kanssa on ehdottoman tärkeää näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina. Koska lasten ja nuorten kulttuuri on lautakunnassamme keskeisenä painopistealueena uskon, että kuntalaiset voivat nukkua yönsä rauhassa, sillä lasten ja nuorten kulttuuri on Tuusulassa hyvissä käsissä.

                                                                                       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti